100+ Inspiratiebronnen

Inspiratie is een onlosmakelijk onderdeel van het schrijfproces en andere creatieve activiteiten. Die komt soms uit onverwachte hoeken.

Deze- nog steeds groeiende – lijst bevat uiteenlopende manieren om inspiratie op te doen. Sommigen liggen voor de hand, anderen minder. Kijk eens of er iets voor jou bij zit. Je kunt deze opsomming ook gebruiken als alternatieve index voor dit weblog.

 1. Aanrommelen. Uitproberen en kijken wat het wordt: voor kunstenaar Karel Appel werkte het. “Ik rotzooi maar een beetje aan”, zei Karel Appel in 1955 over zijn werkwijze bij zijn schilderwerk. “Ik leg het er tegenwoordig flink dik op. Ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan. Ik gooi er soms hele potten tegelijk op.” Zie ook: Starten.
 2. Aantekeningen. Mensen doen vaak prachtige uitspraken, zoals deze: “Allochtonen komen vaak uit een statische wereld, terwijl het stadsleven hier heel divers is. Dat wil ik mixen door er jazz van te maken.” Maak van dit soort uitspraken een aantekening in je notitieboekje. Zie ook: Citaten.
 3. Afstand. Stel je voor hoe je vraagstuk er over tien jaar uit ziet. Door afstand te nemen, stimuleer je je brein om abstracter en breder te denken.
 4. Afzondering. Rust is een belangrijke voorwaarde om nieuwe ideeën te krijgen. Trakteer je brein regelmatig op een pauze. Zie ook: Wachtmomenten.
 5. Alledaagsheid. Kunstenaars laten zich vaak inspireren door alledaagse dingen of omstandigheden om hen heen. Vincent van Gogh schilderde bijvoorbeeld wat hij in zijn eigen omgeving zag. Kijk dus eens bewust naar je eigen omgeving. Wat kan vandaag een aanknopingspunt voor jou zijn?
 6. Andere mensen. Om te weten wat ze bezighoudt, waardoor ze geïnspireerd raken, wat ze drijft. Deze tien bijzondere vragen zijn een hulpmiddel bij een inspirerend gesprek. Zie ook: Vragen.
 7. Associaties. Door woordtreintjes te bouwen, leg je nieuwe verbindingen en kom je gemakkelijker op nieuwe ideeën.
 8. Auto. Na een half uur auto rijden neemt het krijgen van ideeën aanzienlijk toe, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De beweging zorgt ervoor dat je je aandacht nergens meer bewust op richt, waardoor je ontvankelijk raakt voor nieuwe invallen. Zie ook: Fietsen.
 9. Bad. Neem een ontspannend bad of ga in een hangmat liggen. Vraag je intuïtie om de oplossing voor je probleem te geven. Laat je gedachten dwalen. Welke ideeën borrelen op? Het is een van de manieren om signalen uit je onderbewuste op te pikken. Zie ook: Douche.
 10. Beginnetje. Als je een beginpunt hebt, komen er gemakkelijker ideeën om door te gaan. Schrijvers maken hiervoor gebruik van ‘schrijfveren’: korte zinnen, die inspiratie bieden voor creatieve schrijfopdrachten.
 11. Beelden. Het bekijken van beelden is een van de manieren om de rechterhersenhelft te prikkelen en zo op een andere manier dan anders naar een vraagstuk te kijken. Gebruik eens Google Afbeeldingen om op ideeën te komen.
 12. Bladen. Achter ieder tijdschrift zit een groep redacteuren, die de trends op de voet probeert te volgen. Van hun voorwerk kun jij gebruik maken! Het is vooral geweldig leuk om een blad door te bladeren dat over geheel andere dingen gaat dan jouw gebruikelijke interesses. Je doet er altijd wel één of meerdere ideeën op. Zie ook: Coverteksten.
 13. Blauw. Zorg voor veel blauw op of rondom je werk- of vergaderplek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blauw de kleur is die de creativiteit het meest bevordert. Zie ook: Kleuren.
 14. Blijdschap. Een uitgelaten stemming helpt om een origineel idee te bedenken. Boosheid trouwens ook. Het is vooral belangrijk dat je geest in een actieve stemming is. Bij ontspanning of gelatenheid is het veel moeilijker om een idee te bedenken.
 15. Blogs. Er zijn vele blogschrijvers, die volop aanknopingspunten bieden om op door te denken, zoals De Inspiratiekamer en Nieuweproductenbedenken.
 16. Boeken. Lees boeken over allerhande onderwerpen, zoals psychologie, marketing, sterrenkunde. Kies ook eens voor niet voor de hand liggende onderwerpen, zoals als IJslandse letterkunde. Ruil je boeken met anderen en lees wat hen inspireert.
 17. Borden, opschriften en uithangborden. Fotografeer uithangborden of opmerkelijke opschriften. Ze vertellen vaak een verhaal, soms over gastvrijheid of juist over allerlei dingen die verboden zijn. Zie ook: Straatleven.
 18. Buurman en Buurman. Personages in kinderboekenboeken, cartoons, strips of sprookjes die de regels overtreden en hun eigen waarheid scheppen, laten zien hoe het anders kan. Buurman en Buurman bijvoorbeeld, maar ook Klein Duimpje. Zie ook: Pippi.
 19. Chaos. Zonder willekeur was de penicilline niet uitgevonden en was El Qaida niet zo ongrijpbaar. Begin eens met iets ongerijmds, zoals twee elementen die helemaal niet bij elkaar horen. Zie ook: Toeval.
 20. Citaten.Via www.citaten.net ontvang je dagelijks een citaat in je mailbox voor nieuwe inspiratie.Of volg quote me via twitter. Lees hier wat je met citaten kunt doen.
 21. Context. Door je onderwerp in een andere context te zetten, zie je nieuwe mogelijkheden. Wat zou jouw hoofdpersoon doen als hij een leeuw was? Wat gebeurt er met jouw onderwerp als het een gerecht is dat je gaat koken?
 22. Coverteksten. Coverteksten van tijdschriften zijn vaak geformuleerd in de vragende vorm om jou nieuwsgierig te maken naar het antwoord binnenin. Probeer je niet te laten verleiden het blad open te slaan om het antwoord van de redacteur te lezen, maar doe eerst een poging zelf die vraag te beantwoorden.
 23. Dagdromen. Samen met lanterfanteren en mijmeren is dagdromen een uitstekende manier om in een lome stemming te komen, waardoor je gemakkelijker nieuwe ideeën krijgt. Bij dagdromen schakel je bovendien je verbeeldingskracht in.
 24. Dansen. Door de vrije beweging op muziek gaan je gedachten stromen. Zie ook: Muziek.
 25. Deadline. Als je de druk van een deadline hebt, voel je je vaak gedwongen tot focus op één doel, dat je daadwerkelijk uit gaat voeren. Dan volgen ook nieuwe ideeën. Zie ook: Denkopdracht.
 26. Del.icio.us. Een schatkamer van prachtige artikelen op internet, door jezelf verzameld en door anderen. Je kunt op trefwoorden zoeken of bij je netwerk kijken. Zo vind je telkens interessante artikelen.
 27. Denkopdracht. Hoe meer je ergens op focust, hoe meer je daarvan te zien krijgt. Geef jezelf daarom een ‘denkopdracht’.
 28. Dialogen op straat of in een winkel. Het is geweldig leuk om conversaties van andere mensen te horen. Als je iets interessants hoort, schrijf het neer in een opschrijfboekje. Het kan later als inspiratiebron dienen. Zie ook: Straatleven.
 29. Documenteren. Het verzamelen van informatie of het in kaart brengen van dingen om je heen (interessante patronen, stukjes papier, kleuren) spoort je aan om goed om je heen te kijken en je andere zintuigen te gebruiken. Daardoor doe je nieuwe ontdekkingen of zie je nieuwe verbanden. Zie ook: Verzameling.
 30. Doe-het-zelf-brainstorm. Ga voor een tafel zitten en houd een pakket post-it-blaadjes bij de hand. Denk na over de vraag en schrijf ieder mogelijk idee op een apart geeltje. Hoe onverwachter, hoe beter. Prik tien willekeurige woorden in het woordenboek en bedenk met die woorden nieuwe associaties. Stop na een kwartier. Voeg daarna blaadjes samen van ideeën die bij elkaar passen. Als je nieuwe ideeën krijgt, voeg je die toe op een apart geeltje. Tot slot ga je alle blaadjes sorteren: snel te realiseren ideeën komen aan de ene kant van de tafel, ideeën die nadere uitwerking verdienen aan de andere kant.
 31. Douche. Iedere douchebeurt levert minstens één idee op. Zie ook: Bad.
 32. Emoties. Verhalen, films of kunstwerken komen vaak voort uit vreugde, verdriet, woede, verbazing, angst of afschuw. Emoties lokken reacties uit. Zie ook: Ergernis.
 33. Ergernis. Wie zich ergert, voelt vaak de behoefte om de bron van irritatie op te heffen of te verbeteren. Daarmee is ergernis een vruchtbare bron van inspiratie, die tot vele uitvindingen heeft geleid.Zie ook: Emoties.
 34. Droedelen. Door je hoofd leeg te maken, krijg je nieuwe inspiratie. Zie ook: Tekenen.
 35. Fietsen. De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam en je brein. En dat levert altijd nieuwe gedachten op. Zie ook: Hardlopen.
 36. Films of televisieprogramma’s bieden vaak een nieuw perspectief op een thema en zetten je daarmee aan het denken.Zie ook: Verhalen.
 37. Fotograferen. Fotograferen is een geweldige manier om met andere ogen naar je nieuwe omgeving te kijken. Geef jezelf daarvoor een opdracht. Maak net-niet-foto’s (foto’s van toeristische bestemmingen met een element dat net uit de toon valt) of fotografeer alle buitentrapjes die je tegenkomt. Zie ook: Vormen en structuren.
 38. Friskijkers. Mensen die met een frisse blik in een organisatie rondkijken of nieuwe werknemers zorgen voor een nieuwe kijk op de bestaande situatie.
 39. Geluiden. Muziek, natuurgeluiden of juist de stilte. Zie ook: Dialogen.
 40. Geuren leveren vaak nieuwe associaties op. Geuren zijn nauw verbonden met herinneringen.
 41. Google. Als je op het onderwerp zoekt waarover je wilt schrijven, vind je via de zoekmachine meteen tal van bronnen, die je op nieuwe ideeën helpen.
 42. Hardlopen. De beweging en de frisse lucht zorgen ervoor dat je in een toestand komt, waardoor nieuwe ideeën gemakkelijker naar boven komen. Zie ook: Fietsen.
 43. Helden. Mahatma Gandhi, Albert Einstein en Nelson Mandela maar ook Spiderman, the A-team en James Bond vervullen een voorbeeldfunctie. Wat zou Einstein doen om jouw vraagstuk op te lossen. Of James Bond?
 44. Humor. Grappen bestaan vaak uit twee elementen die niet bij elkaar horen en op een onverwachte manier met elkaar in verband gebracht worden. Een woordspeling, bijvoorbeeld. Dat veroorzaakt kortsluiting in je hoofd, wat je op nieuwe ideeën kan brengen. Grappige filmpjes zorgen ervoor dat je in een goede stemming komt om ideeën te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vijf minuten naar een filmpje met bloopers hebben gekeken, een stuk beter een probleem oplossen met behulp van creatief denken dan mensen die de bloopers niet hadden gezien. Dus begin een vergadering of brainstorm met een grap of een humoristische anekdote.
 45. Inspiratiewand. Werk je samen met meerdere mensen in één ruimte? Zet een kast met open vakken neer waarin iedereen iets dierbaars of iets inspirerends zet. Houd een permanente expositie over wat iedereen inspireert. Of maak een groot prikbord waar iedereen zijn knipsels en aantekeningen met kansen en ideeën kwijt kan. Doe dat het liefst in de buurt van de koffieautomaat of andere hangplek, zodat mensen er regelmatig een kijkje nemen.
 46. Jeugdervaringen. Hoe beroerder je jeugd, hoe meer inspiratiebronnen, zo luidt het cliché. Feit is dat veel schrijvers en kunstenaars ruimhartig putten uit hun jeugd en soms hun hele leven voortborduren op de thema’s uit hun jeugd.
 47. Kaarten en plattegronden. Ze brengen je op nieuwe inzichten en ideeën over uitstapjes en reizen.
 48. Kinderen. Wat kijken ze op televisie? Welke modetrends zijn er? Hoe denken ze over het leven? Wat houdt ze bezig? Kinderen hebben een frisse blik op de wereld en laten je op een andere manier kijken naar je dagelijkse omgeving. Zie ook: Buurman en Buurman.
 49. Kleuren. Net als geuren en geluiden prikkelen kleuren tot nieuwe gedachten. Kunstenaar Wassily Kandinsky ‘luisterde naar kleuren’ om tot zijn schilderijen te komen.
 50. Knipsels. Heb je iets interessants gelezen in een tijdschrift of krant? Scheur het uit en bewaar het in een speciale map. Omcirkel interessante passages. Schrijf er je eigen ideeën bij. Zie ook: Kranten.
 51. Koken. Net als tuinieren, strijken en vegen een ideale manier om met je handen bezig te zijn en zo je hoofd vrij maken voor nieuwe ideeën.
 52. Kranten. Interessant leesvoer, vooral verhalen in de zaterdagkrant over mensen die iets bijzonders hebben gedaan. Zie ook: Bladen.
 53. Kunst. Kunstenaars zijn geoefend om zaken op een andere manier te benaderen en vormen daarmee een rijke inspiratiebron. Inspirerende kunstenaars vind ik onder meer Pablo Picasso, Antonio Gaudi, Leonardo da Vinci, Berlage en Keri Smith. Zie ook: Museum.
 54. Leegte. Door zaken te verwijderen of weg te laten, schep je ruimte – al dan niet letterlijk – voor nieuwe ideeën.
 55. Lijstjes. Door het maken van lijstjes kom je op nieuwe ideeën.
 56. Luisteren. Doe minstens 15 minuten je ogen dicht en richt je op je gehoor, reuk, tast, smaak en evenwichtsgevoel. Wat hoor je? Hoe ruikt het? Hoe is de temperatuur? Schakel over op een ander zintuig om de wereld in je op te nemen. Luister naar alle geluiden op kantoor, in een leeg huis of in een drukke kantine. Als je je ogen weer open wilt doen, heb je waarschijnlijk een nieuwe ingeving gekregen.
 57. Logboek of dagboek. Onontbeerlijk gereedschap voor een ideeënmaker. Je hoeft er niet elke dag in te schrijven, maar enige regelmaat is wel handig. Door je aantekeningen terug te lezen, zie je vaak nieuwe dwarsverbanden.
 58. Magische plekken. In de natuur zijn veel plekken te ontdekken, die je kunnen inspireren.  Dat kan een open plek in het bos zijn of het strand, maar ook het dak van een hoog gebouw of een markante plek uit de geschiedenis. Met hulpmiddelen kun je magische momenten creëren, die je helpen om bijzondere invallen te beleven.
 59. Materialen. Inkt, karton, plakband, purschuim, plexiglas, speciale pennen: uiteenlopende materialen die je op ideeën kunnen brengen voor nieuwe gebruiksmogelijkheden.
 60. Meditatie.Creëer rust. Sommige mensen hebben baat bij bidden, meditatie of een andere manier om het hoofd leeg te maken. Mediteren stimuleert bovendien de samenwerking tussen de rechter- en linkerhersenhelft en daarmee de creativiteit. Zie ook: Afzondering.
 61. Mengsel. Meng allerlei dingen door elkaar, zoals een kind taartjes maakt met water, stokjes en bladeren in de zandbak. Maak zinnen half af en koppel ze met elkaar.
 62. Mindmap. Met een mindmap orden je je gedachten op een visuele manier en hak je een onderwerp in kleine stukjes.  Een kleiner onderdeel is gemakkelijker te overzien dan een groot project. Door je gedachten op deze manier op papier te zetten, zie je nieuwe verbindingen en ontbrekende schakel.
 63. Minivakantie. Gedraag je als een toerist in je eigen omgeving. Maak een wandeling met een gids door je woonplaats. Bezoek een nieuw koffiehuis. Ga picknicken op het strand of in het bos en doe alsof het vakantie is. Ga naar het museum in je eigen stad of dorp. Breek de routine voor een uurtje of twee en kom terug met frisse ideeën.
 64. Museum. Kunstwerken brengen je in aanraking met andere ideeën. Je leert met andere ogen te kijken. Of je ziet in een museum dat iets vreemds of simpels ook een interessant idee kan zijn. Zie ook: Kunst.
 65. Muze.Een vrouw – en slechts zelden een man – die de scheppingsdrang bij kunstenaars aanwakkert.
 66. Muziek. Muziek brengt je in een andere stemming en zet je daarmee op een ander denkspoor. Muziek kan je bovendien op sleeptouw nemen, zodat je in hogere sferen terecht komt.
 67. Notitieboekje. De pocketmuze, die je altijd bij je draagt. Zie ook: Logboek.
 68. Onverwachte dingen. Toevallige gebeurtenissen, onverwachte ontmoetingen of verrassende vondsten zetten je op hele nieuwe denksporen. Verras jezelf met iets onverwachts. Zie ook: Toeval.
 69. Ommetje. Maak een dagelijkse wandeling en laat iemand met je meelopen. Zie ook: IJsberen.
 70. Omkering. Kom op nieuwe ideeën door bestaande regels om te keren. Zie ook: Regels
 71. Opruimen. “Scheppen is scheiden en daarom is opruimen creatief”, zei Joop den Uyl.
 72. Paradoxen. Schijnbare tegenstellingen laten je met een andere blik naar de wereld kijken. Zoals ‘Ik sluit mijn ogen om te kunnen zien’ van schilder Paul Gauguin.
 73. Patronen en structuren. Vormen in de natuur, bijvoorbeeld een wirwar van wortels of knoestige takken tegen de blauwe lucht zijn mooi om te fotograferen. Ze vormen vaak een intrigerend ritme. Zie ook: Fotografie.
 74. Planten. Zorg voor veel planten en verse bloemen, kunstwerken en versiering. Mensen in een aangeklede kantoorruimte met planten hebben een lagere bloeddruk dan mensen in een kale kantoorruimte, zo hebben wetenschappers uitgevonden. Het zorgt voor daling van het cortisolniveau, waardoor mensen zich vrolijker voelen en zich beter kunnen concentreren.
 75. Pippi is een rijke inspiratiebron, omdat zij op een verfrissende manier tegen alledaagse kwesties aan kijkt. Zie ook: Buurman en Buurman.
 76. Regels. Verzin je eigen regel en ga aan de hand daarvan aan de slag. De schilder Piet Mondriaan beperkte zichzelf tot rechte lijnen en primaire kleuren. Sofie Cerutti schrijft gedichten die precies 160 tekens tellen, gebaseerd op de maximale lengte van een sms’je.
 77. Reizen. Het ontdekken van nieuwe plekken, mensen en gewoonten is een enorme inspiratiebron. Dat kan ook door te reizen in je verbeelding.
 78. Routes. Met creatieve routeplanners kom je op onverwachte plaatsen. Zie ook: Toeval.
 79. Schrijven. Heb je een vraag waar je niet uitkomt? Schrijf de vraag op een briefje. Op een bepaald moment krijg je een inval met het antwoord.
 80. Spieken. Afkijken in de natuur of bij anderen brengt nieuwe ideeënstromen op gang.
 81. Sporen. Leg sporen vast, zoals voetstappen in de sneeuw of de afdrukken van dierenpoten. Die vertellen een verhaal over onbekende gebruikers, ongenode gasten of vreemde bezoekers en prikkelen je verbeeldingskracht.
 82. Starten. Gewoon beginnen. Kunstenaars gaan vaak niet van start met een vast omlijnd idee, maar hun creatie ontstaat terwijl ze bezig zijn. Zie ook: Aanrommelen.
 83. Straatleven. Wie gaat straatjutten, vindt inspiratiebronnen in zijn dagelijkse leefomgeving. Zie ook: Borden
 84. Taalgebruik. Nieuwe woorden, vreemde woorden, vaagtaal, poëzie en snoepwoorden bieden nieuwe aanknopingspunten. Verzamel bijvoorbeeld bijzondere woorden op die alleen in kleine kring bekend zijn. Schrijf ze op met hun betekenis en ontstaanshistorie. Zie ook: Verzameling.
 85. Tegenvallers. Tegenvallers als ontslag, een staking, een ontbrekend onderdeel voor jouw apparaat of ziekte dwingen je om na te denken over andere mogelijkheden. Als je een been breekt, bekijk je de wereld vanuit een ander perspectief.
 86. Tekenen. Als je een idee hebt waar je niet verder mee komt, probeer het dan eens te tekenen. Grote kans dat het je op nieuwe gedachten brengt. Zie ook: Droedelen.
 87. Toeval. Zet het toeval in om op nieuwe ideeën te komen en om een tunnelvisie te voorkomen. Zet daarvoor vaker een dobbelsteen in. Bezoek een willekeurige website. Of sla het woordenboek open en prik een woord.Componist John Cage gooide met dobbelstenen om zijn composities te bepalen.
 88. Trends. Trends zie je om je heen of spot je op internet.
 89. Twitter.Voor blogs, informatie en het uitwisselen van kennis en ideeën.
 90. Verdubbeling. Met verdubbeling van je onderwerp of thema kun je op nieuwe gedachten of ideeën komen. Hetzelfde geldt voor verdraaiingen, vervoegingen, vergrotingen, verkleiningen, versimpelingen of andere veranderingen. Zie ook: Omkering.
 91. Verhalen om ons heen. Als je er alert op bent, hoor je ze overal. Schrijf ze op in een apart notitieboek en bewaar ze voor later gebruik. Zie ook: Dialogen.
 92. Verveling. Uit momenten van verveling ontstaan nieuwe producten.
 93. Verzameling. Wie een verzameling aanlegt, ziet nieuwe verbindingen en dwarsverbanden en kijkt met een ander oog naar de wereld om hem heen.Zie ook: Lijstjes.
 94. Vragen stellen is een manier om de wereld om je heen telkens opnieuw met verwondering te bekijken. Zie ook: Wondervraag.
 95. Vrienden. Door te praten met goede vrienden kom je gemakkelijk op nieuwe ideeën. Zie ook: Andere mensen.
 96. Vorm. Verander van vorm als je vastzit. Vertel je verhaal in de vorm van een dialoog of een gebruiksaanwijzing. Schrijf je mail als een gedicht of gebruik een plaatje.
 97. Waarom. Neem een beginvraag en vraag jezelf af ‘waarom?’ Op het antwoord volgt opnieuw de vraag: ‘waarom?’ Ga daar net zo lang mee door totdat je niets meer te antwoorden hebt. Dit dwingt je om het vraagstuk af te pellen en  stap voor stap ruimte te maken voor nieuwe oplossingen. Zie ook: Vragen.
 98. Wachtmomenten.Spits je oren als je op een tochtig perron staat te wachten of in een volle wachtkamer zit. Kunstenares Simone de Jong verzamelt hier haar ‘terloopse zinnen’.
 99. Werkplek. Als je thuis werkt, ga eens naar een koffiehuis, een restaurant of de bibliotheek. Of als je op kantoor werkt, ga dan eens thuis werken. De verandering van omgeving kan je horizon verbreden.
 100. Wolken. De gedaanten van wolken zijn voortdurend in verandering en zijn daarmee een aantrekkelijke inspiratiebron voor weermannen, kunstenaars en filmmakers.
 101. Wondervraag. Als je jezelf de Wondervraag stelt, doe je een beroep op je verbeeldingskracht. Zo kun je tot fantastische inzichten komen. Zie ook: Vragen stellen.
 102. IJsberen. Krijg inspiratie door rondjes te lopen. Zie ook: Ommetje.

Zonder aanpassing overgenomen: http://idenmaker.blogspot.com/p/inspiratiebronnen.html

Advertisements

About Jos
Winston Churchill once said: Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm. - That's me building an online business.

One Response to 100+ Inspiratiebronnen

 1. Zitten erg leuke tips tussen waar je normaal niet snel op komt. Ik ga er eens een paar uitproberen.

%d bloggers like this: