“Experimenteren is het Nieuwe Veranderen”

Gastbijdrage van Gertien Beijering van Beijering Consulting:

Wanneer  iemand jou vertelt dat je moet veranderen. Hoeveel weerstand roept dit  bij jou op een schaal van 1 tot 10. (1 = weinig, 10 = veel)

Wanneer  iemand jou vertelt dat je mee moet doen aan een experiment waarbij  alleen het uiteindelijke doel vast staat, de weg er naar toe nog niet, je mag
mee bepalen hoe je dingen gaat aanpakken en er wordt tussentijds geëvalueerd en bijgestuurd. Hoeveel weerstand roept dit bij jou op een schaal van 1 tot 10.

Ik durf met zekerheid te zeggen dat je bij de eerste vraag een  hoger cijfer in gedachten had dan bij de tweede vraag.

Waarom? Omdat het meewerken  aan een experiment betekent dat er geprobeerd  gaat worden, dat fouten gemaakt mogen worden en dat mensen meewerken aan ‘tijdelijk’ ander gedrag om te kijken of dit gedrag leidt tot het gewenste doel.  Alleen dit al wekt de nieuwsgierigheid  van veel deelnemers. Al is het alleen al om aan te tonen dat het gewenste doel  niet haalbaar is. (want deze deelnemers zullen er ook altijd tussen zitten)

In het experiment zullen deelnemers input leveren en tussentijds worden gemonitord en bijgestuurd.  Kortom de inbreng van de deelnemers is belangrijk.

Wanneer het experimentele gedrag het gewenste doel uiteindelijk oplevert, zullen de betrokkenen het gedrag ook op eigen initiatief willen voortzetten. Het levert hen namelijk ook iets op, er is een win-win situatie ontstaan.

Wanneer deelnemers het gevoel hebben dat ze invloed kunnen uitoefenen werkt dit motiverend. Bij experimenteren ligt het doel vast (het wat) maar de weg er naar toe (het gedrag/het hoe) nog niet. Dit is dus nog beïnvloedbaar. Uit onderzoek blijkt dat wanneer deelnemers zelf invloed kunnen uitoefenen op het ‘hoe’ het draagvlak, de onderlinge verbondenheid en hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel wordt vergroot. Men gaat elkaar overtuigen van de beste wegen die naar het gewenste doel leiden. Het management hoeft zich niet in dit proces te mengen, het management is faciliterend.

Wanneer de gekozen weg niet het gewenste resultaat oplevert, dan wordt er een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van de deelnemers, hun creativiteit en hun oplossingsgerichtheid. Het management krijgt dan dus niet de zwarte piet toegespeeld.

Bespaar je zelf tijd bij veranderingen en ga niet overtuigen. Geef een doel aan en laat mensen zichzelf en elkaar overtuigen van de beste manier om dit doel te behalen. Laat hen experimenteren en je zult zien dat er creatieve oplossingen worden bedacht waar het merendeel van de deelnemers achterstaat waardoor er draagvlak ontstaat en de verandering door henzelf wordt gedragen.

Nu hoor ik je denken: maar zo hoort het toch  in een veranderingsprocessen ook te gaan?

Ja, dat klopt. Officieel wel, maar vaak gebeurt dat (nog) niet. Daarnaast ligt er veelal een negatieve lading op het woord veranderen. Experimenteren biedt een positievere lading voor veel mensen. Je kunt er dus voor kiezen om het woord veranderen te vervangen door het woord experimenteren.

Kortom: experimenteren is het nieuwe veranderen!

Door Gertien Beijering van Beijering Consulting. Schrijf je nu in om ons GRATIS E-Magazine Zelfsturend Vermogen en ontvang elke twee weken gratis tips en informatie op je zakelijke succes te versnellen! www.beijeringconsulting.nl

Advertisements

About Jos
Winston Churchill once said: Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm. - That's me building an online business.

2 Responses to “Experimenteren is het Nieuwe Veranderen”

 1. Wat een goede benadering om “veranderen” te verkopen. Ik krijg in trainingen vaak tegenwind als ik vraag aan de deelnemers om te veranderen van houding. Nu ga ik het brengen als een experiment waar ze mogen aan deelnemen. Ik ben benieuwd naar de resultaten, maar ik denk dat ik het al weet. Goede tip over veranderen. Dank u. Eva Joos.

 2. Jos de Jong says:

  Opleggen van verandering werkt niet. Dat inzicht had ik jaren geleden al.
  Presenteren ben ik vanaf gestapt. Ik giet kennis nu graag in de vorm van workshops of activiteiten.
  Door iets te (mogen) doen, komen mensen meer en sneller in beweging.
  Dat ze gaande weg leren het beter te doen, daar klopt mijn hart dan weer sneller van.

  Bedankt Eva Joos voor uw reactie.

%d bloggers like this: